Asbestemming: een persoonlijke herinnering na crematie

Na een crematie bent u niet verplicht direct te beslissen wat er met de as van uw dierbare gebeurt. Elk crematorium bewaart de as wettelijk minimaal één maand. In deze periode ontvangt u een bericht waarin u gevraagd wordt om een keuze te maken: de asbestemming. Dit is een belangrijk en persoonlijk moment dat u in alle rust mag nemen. Lukt het niet om binnen deze termijn een keuze te maken? Dan is verlenging altijd mogelijk.

As meenemen naar huis

Veel nabestaanden kiezen ervoor om de as mee naar huis te nemen. Dit kan in een asbus, die u vervolgens thuis kunt bewaren in een sierurn. Deze urnen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, materialen en stijlen – van klassiek tot modern. Sommige mensen kiezen voor een plek in de tuin, bijvoorbeeld in een waterurn.

Een bijzondere optie is de Bio Urn: een biologisch afbreekbare urn waarmee uit de as een boom, struik of plant kan groeien. Zo ontstaat een levende herinnering, een tastbaar symbool van verbondenheid.

Neem contact op
Kienhuis Begrafenis

As verstrooien

Er zijn diverse manieren om de as van uw dierbare te verstrooien. Veel crematoria en begraafplaatsen hebben hiervoor speciale strooivelden of bieden verstrooiing boven zee of zelfs per vliegtuig aan. U kunt ook zelf de as verstrooien op een voor u dierbare plek, mits u toestemming heeft van de eigenaar van het terrein.

Andere unieke vormen van verstrooiing:

  • Op zee, vanaf een schip
  • Met een heliumballon
  • Vanuit een luchtballon, helikopter of vliegtuig

Deze vormen kunnen een prachtig ritueel zijn om afscheid te nemen op een manier die bij u en uw dierbare past.

Kienhuis Crematie

As bijzetten

Wilt u de as op een blijvende plek bewaren buiten uw huis? Dan kunt u kiezen voor bijzetting:

  • In een columbarium (urnenmuur)
  • In een urnentuin of urnenkelder
  • In of op een particulier graf
  • Op sommige natuurbegraafplaatsen

Ook hierbij geldt dat de mogelijkheden heel divers zijn – van zichtbaar en publiek tot intiem en besloten.

As uitstrooien in het buitenland

U kunt er ook voor kiezen om het as uit te strooien in het buitenland. Misschien is er wel een plek waar jullie een hele mooie herinnering aan hebben of waar jullie graag samen op vakantie gingen. Let er wel op dat wanneer u per vliegtuig naar deze bestemming gaat, dat hier ook weer bepaalde regels aan vast hangen. U kunt namelijk niet zomaar met een urn vol as het vliegtuig in stappen. Deze regels verschillen per maatschappij, dus ga dat hier altijd even na. Ook de regels voor het uitstrooien van het as verschillen per land. Dit kunt u het beste navragen bij de ambassade van het land waar u het as uit wil strooien.

Assieraden

U kunt ook iets as uit de asbus halen of laten halen en dit verwerken in een assieraad, Dit kan via Kienhuis Uitvaartverzorging, het crematorium of op maat gemaakt door een goudsmid.

AssieraadAssieraadAssieraadAssieraad

Hulp nodig bij het maken van een keuze?

Het kiezen van een asbestemming is een emotioneel en persoonlijk proces. U hoeft dit niet alleen te doen. Wij van Kienhuis Uitvaartverzorging helpen u graag bij het vinden van een passende bestemming. Ook kunt u contact opnemen met de afdeling asbestemming van het crematorium. Zij laten u graag de verschillende opties zien, inclusief de collecties sierurnen, gedenktekens en tastbare herinneringen.

Contact Crematoria Twente

Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur
Telefoon:
(053) 475 60 50

Wil je meer informatie of heb je speciale wensen?

Bij Kienhuis Uitvaartverzorging zorgen we voor zorgvuldige en persoonlijke uitvaartzorg. Wij bieden u houvast bij loslaten.

Maak vrijblijvende afspraak

Ervaringen van nabestaanden

Lees hoe anderen onze begeleiding hebben ervaren en ontdek wat Kienhuis Uitvaartverzorging voor u kan betekenen.

Bedankt voor de geweldige begeleiding van de uitvaart. We hebben wederom door jullie manier van werken veel steun en rust ervaren in deze moeilijke tijd. Bedankt daarvoor.

review13

Voor jou was het ‘gewoon’ je werk, maar voor ons was je de houvast in deze geleefde week. In een doolhof van emoties wees jij ons welke stappen we moesten nemen. Je gaf ons rust door te zeggen: het komt goed, we gaan alles regelen. Je gaf ons de lach die we zo hard nodig hadden door op het juiste momenten het luchtig te houden met een grap of een gevatte opmerking. Voor onze dochter was je er met een lief woord of een aanraking van bemoediging, precies wat ze nodig had op deze momenten. Bedankt, door jouw werk met ons, hebben we ma een mooi en waardig afscheid kunnen geven!

review5

Met dit kaartje willen we jullie bedanken voor de fijne uitvaart, die we ondanks deze rare tijd hebben kunnen organiseren. We hebben alles kunnen doen wat we wilden en zijn tevreden over het afscheid. Veel mooie en warme reacties hebben we gekregen en dat doet ons goed. Fijn dat jullie zo dicht bij stonden, onze steun en toeverlaat waren zonder dominant aanwezig te zijn. Vooral ook heel relaxed. We kunnen terugkijken op een mooi afscheid. De mooie herinneringen bewaren en hem vooral vreselijk missen.

review12

Wat was het fijn dat je er deze week voor ons was. Het is natuurlijk ‘gewoon’ jouw werk, maar ik wil je heel graag zeggen dat je dat heel erg goed doet. Niet alleen door wat je regelt, maar vooral wie je bent als mens! Een hartelijk groet.

review9

Bedankt voor alles. De voorbereiding met ons waren fijn, konden alles met je bespreken. Je had en nam de tijd voor ons, we konden zelfs appen, mailen en bellen. Later was je er ook voor de kinderen. De fijne gesprekken die ik met je heb gehad. Je was echt onze steun en toeverlaat. Groetjes en een dikke knuffel.

review10

Als je vader overlijdt met veel verdriet, dan ben je blij met een hand die hulp aanbiedt. Belangrijk omdat je door emoties bent overmand en dan krijg je van Astrid die helpende hand. ‘Het is mijn werk’, dat is wat jij zegt, jij bent zo puur en dat voelt oprecht. Dank je wel, speciaal voor jou, ook jouw collega’s hebben een hart van goud. Dank je wel.

review6