Asbestemming


Ieder crematorium is wettelijk verplicht om de as minimaal een maand na de crematie te bewaren. In deze maand krijgt u bericht van het crematorium met de vraag wat u met de as zou willen doen. Deze keuze wordt ook wel asbestemming genoemd. Mocht u nog geen keus kunnen maken, dan is het mogelijk om de as langer te bewaren in het crematorium.


Er zijn talloze mogelijkheden voor de asbestemming.


As meenemen naar huis

U kunt de as ophalen in het crematorium en deze in een asbus meenemen naar huis. U kunt de as dan zelf bewaren in een sierurn, of verwerken in sieraden. Sierurnen worden gemaakt in allerlei vormen en materiaalsoorten. Ook is het mogelijk de as in uw tuin te bewaren in een sierurn. Een mooi voorbeeld hiervan is de waterurn.

Er is zelfs een Bio Urn, een biologisch afbreekbare urn die speciaal ontworpen is om uit de as van uw dierbare een boom, struik of plant te laten groeien. De as groeit uit tot een herinneringsboom, een tastbare herinnering aan uw geliefde. Lees verder…


As verstrooien

Op crematoria en grotere begraafplaatsen zijn speciale velden ingericht voor de verstrooiing van de as. Ook bieden veel crematoria de mogelijkheid om de as op zee of via een vliegtuig te laten verstrooien.

U kunt ook zelf de as verstrooien, in uw tuin of op een ander dierbaar plekje (met toestemming van de eigenaar). Of u verstrooit de as zelf vanaf een schip uit over zee. Het is zelfs mogelijk om de as met een heliumballon te verstrooien of met een vuurpijl boven zee. De mogelijkheden zijn eindeloos.


As bijzetten

Ook hiervoor zijn er talrijke mogelijkheden. De as kan worden bijgezet op een aparte plaats van een begraafplaats of crematorium, bijvoorbeeld in een columbarium (urnenmuur), urnentuin of urnenkelder. Op begraafplaatsen kan een urn vaak worden bijgezet op of in een particulier graf, dit is ook mogelijk op sommige natuurbegraafplaatsen.


Heeft u vragen over asbestemming?

Dan kunt u contact met ons opnemen of met iemand van de afdeling asbestemming van het crematorium. Zij zijn u graag van dienst bij het nemen van de beslissing en laten u graag de verschillende mogelijkheden van asbestemming zien, evenals de grote collectie aan sierurnen, gedenktekens en overige waardevolle herinneringen.


Contact Crematoria Twente

De afdeling asbestemming is telefonisch rechtstreeks bereikbaar:

Maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur

Telefoonnummer (053) 475 60 50

Contactgegevens

Kloppendijk 32, 7591 BT Denekamp

0541-352100 (24/7 bereikbaar)

info@kienhuisuitvaartverzorging.nl