Begrafenis in Oldenzaal – een plek van rust, herinnering en betekenis
Een begrafenis in Oldenzaal vraagt om maatwerk, rust en betrokken begeleiding. Wij helpen u met zorg bij het kiezen van de juiste plek en invulling.
Als u kiest voor een begrafenis in Oldenzaal, wilt u dat het afscheid past bij wie iemand was. Wij helpen u om rust te brengen in een hectische tijd, met een stap-voor-stap begeleiding van het afscheid tot en met de begrafenis. Daarbij houden we rekening met uw wensen, tradities en het karakter van de overledene.
Oldenzaal kent meerdere begraafplaatsen met elk hun eigen sfeer. De begraafplaats aan de Schipleidelaan is het grootste terrein, aan de rand van het Hulsbeek. U vindt hier een divers aanbod: particuliere en algemene graven, kindergraven, grafkelders, een islamitisch veld, een strooiveld en verschillende urnenvoorzieningen. Ook is er een heuvel met een landkruis, die uitnodigt tot bezinning.
Voor wie een meer intieme sfeer wenst, biedt de begraafplaats aan de Hengelosestraat een historische omgeving. Monumentale toegangspoorten, oude bomen en de rust van een groene laan maken het tot een bijzondere plek. Bijzettingen zijn hier nog mogelijk, onder specifieke voorwaarden.
Een begrafenis is vaak een bewuste keuze. Voor de natuur, voor de fysieke plek die blijft, of vanwege religieuze overtuiging. Wat uw motief ook is, wij zorgen dat het geheel klopt. Van het regelen van de grafrechten tot het begeleiden van de ceremonie en het kiezen van een grafmonument: u staat er niet alleen voor. Wij bieden houvast bij loslaten.
De Plechelmusbasiliek en uitvaartlocaties in Oldenzaal
De H. Plechelmusbasiliek in Oldenzaal vormt het religieuze hart van Twente. Al sinds de 8e eeuw is deze plek van betekenis voor gelovigen en pelgrims. Tegenwoordig is de basiliek een rijksmonument én een plek van troost en herinnering.
Korte geschiedenis van de Plechelmusbasiliek
- ± 765: Oprichting eerste houten kerkje door de Ierse missionaris Plechelmus, gewijd aan Sint Sylvester.
- 954: Bisschop Balderik bouwt een stenen kerk en brengt de relieken van Plechelmus naar Oldenzaal.
- 1120–1180: Bouw van de romaanse kruisbasiliek met schip van Bentheimer zandsteen.
- 1240: De 60 meter hoge toren (“Lood’n Bönneke”) wordt toegevoegd.
- 1480–1500: Gotische uitbreidingen aan koor en zuidbeuk.
- 1950: De kerk ontvangt de eretitel basilica minor van Paus Pius XII.
De basiliek is rijk aan historie, met onder meer een reliekschrijn van Plechelmus, een indrukwekkend carillon en sporen van duizenden middeleeuwse graven.
Uitvaartlocaties in Oldenzaal
Begraafplaats Schipleidelaan
- Grootste begraafplaats van de stad, gelegen aan de rand van het Hulsbeek.
- Voorzien van: particuliere- en algemene graven, kindergraven, urnenzuilen, islamitisch veld, strooiveld en grafkelders.
- Uitbreiding sinds 2017 met crematorium, parkeerplaats en rouwcentrum In Pace.
- Grafrechten 20–50 jaar, verlengbaar.
Begraafplaats Hengelosestraat
- Opgericht in 1910, uitbreiding in 1925.
- Monumentale entree en veel oude bomen.
- Alleen bijzettingen mogelijk.
- Bevat 16 oorloggraven van o.a. Commonwealth-soldaten.