Een begrafenis in Ootmarsum met oog voor traditie én uw wensen
Elke begrafenis is uniek. In Ootmarsum begeleiden wij u zorgvuldig bij het regelen van een passende laatste eer.
Wilt u een begrafenis in Ootmarsum organiseren? Kienhuis Uitvaartverzorging staat u met meer dan vier decennia ervaring bij. Wij zijn bekend met zowel het rooms-katholieke kerkhof als de hervormde begraafplaats in Ootmarsum en denken graag met u mee over een passende invulling van de uitvaart.
Of u nu kiest voor een traditionele katholieke dienst, een ingetogen ceremonie of een meer persoonlijke vorm van afscheid: wij bieden ondersteuning die past bij u en uw dierbare. Ook wanneer u elders in Twente wilt begraven, begeleiden wij u van begin tot eind.
Meta title: Begrafenis Ootmarsum | Kienhuis Uitvaartverzorging
Meta description: Kienhuis Uitvaartverzorging helpt u bij het organiseren van een begrafenis in Ootmarsum. Wij zorgen voor rust en houvast in een emotionele tijd.
Rooms katholieke kerk & kerkhof
Wij willen met u meedenken, wanneer uw geliefde of uw familielid op het Rooms Katholieke Kerkhof, gelegen aan de Oldenzaalsestraat in Ootmarsum, begraven wil worden.
Geschiedenis
Toen bisschop Radboud in 917 in Ootmarsum stierf stonder reeds een klein bedehuis.
De kerk is et enige voorbeeld in Nederland van Westfaalse romanogotiek. Qua typologie is het een opmerkelijk kerkgebouw omdat het kenmerken van een hallenkerk en een pseudobasiliek combineert. Typisch voor de pseudobasiliek zijn de muren van de zijbeuken die lager zijn dan die van de middenbeuk en de lessenaarsdaken boven de zijbeuken. De gewelfribben van hoofd- en zijbeuken ontspringen echter op dezelfde hoogte; dit is typisch voor een hallenkerk.

In 1195 begon men te bouwen. Het oudste deel in Romaanse bouwstijl was in 1220 klaar. Uitbreidingen in gotische stijl vonden nog tot ca. 1500 plaats. Pas toen had de Westfaalse Hallenkerk zijn huidige grootte bereikt. In 1665 zijn zowel kerk als toren zwaar beschadigd. In 1801 en 1802 werd kerk hersteld. De letterlijke blikvanger was de zware toren vóór de kerk. Een machtig bouwwerk dat in 1839 na een onnauwkeurig onderzoek en een te spontaan genomen besluit ten offer viel aan de slopershamer. Slechts enkele tekeningen en een beroemde schilderij van Jacob van Ruysdael (1628-1682) laten die toren nog in al zijn glorie zien. In 1968 – 1973 vond een grote restauratie plaats. Bij deze restauratie werden bij opgravingen aan de zuidzijde van de kerk boomkistgraven gevonden. Deze boomkistgraven kwamen in de achtste eeuw in gebruik. De laatste restauratie vond plaats in de periode 2003 – 2007. In de kerk kunt u enkele kerkschatten bekijken, o.a. een monstrans uit 1400, een fraai Epman orgel uit 1814 en een grafkelder.

De Stichting
Begraafplaatsen Ootmarsum is eigenaresse van de R.K. begraafplaats en is gelegen aan de Oldenzaalsestraat in Ootmarsum. De hoofdingang van de begraafplaats is via het Oldenzaalsvoetpad X Alleeweg in Ootmarsum. Het is op circa 15 minuten lopen van de kerk.
Protestantse kerk & kerkhof
Wij willen met u meedenken, wanneer uw geliefde of uw familielid op de Protestantse begraafplaats, gelegen aan de Molenstraat in Ootmarsum, begraven wil worden.
Geschiedenis
Onze kerk staat sinds 1810 aan de Ganzenmarkt 31 in Ootmarsum. Een stadje dat ongeveer 4500 inwoners telt, waarvan er circa 450 protestant zijn. Een minderheid dus, maar de samenwerking met de katholieken is goed te noemen.
Onze kerkelijke gemeente omvat van oudsher, naast Ootmarsum, ook nog Tilligte, Lattrop, Oud-Ootmarsum, Springendal, Postelhoek, Brecklenkamp, Groot en Klein Agelo en Nutter. Daarnaast vallen Vasse, Reutum, Hezingen en Haarle, behorend tot de gemeente Tubbergen, ook nog onder onze kerkelijke gemeente. Er zijn ook leden van onze kerk woonachtig in Duitsland. Heel verspreid dus.

Neoclassicistische “Lodewijkskerk” met dakruiter.
In veel plaatsen was het bezit van de kerk een twistpunt tussen de katholieken en de gereformeerden. Lodewijk Napoleon probeerde bij zijn visites te bemiddelen. Op 9 maart 1809 reisde Lodewijk Napoleon met zijn echtgenote en gevolg, begeleid door een escorte van 56 Franse huzaren, van Almelo naar Ootmarsum. Voor de stad werd hij opgewacht door een erehaag van zo’n 200 boeren te paard. Onder klokgelui trok de lange stoet de feestelijk versierde stad binnen, waar honderden belangstellenden het deftige gezelschap bewonderden. Op 13 maart 1809 kwam het besluit van de koning af, met als belangrijkste onderdeel de toewijzing van de Grote Kerk in Ootmarsum aan de katholieken. Op 29 maart 1809 werd het ter kennis gebracht aan de gereformeerde en katholieke gemeenschap, en de magistraat. Na 177 jaar kwam de Grote Kerk terug in katholieke handen. Ter compensatie voor het verlies van de Grote Kerk kregen de protestanten een nieuw kerkgebouw. Lodewijk Napoleon schonk van staatswege de helft van de stichtingskosten. De kerk is in 1810-1811 gebouwd in de toen gangbare neoclassicistische stijl. Kenmerkend zijn: de rechthoekige bouwvorm, de halfronde ramen, de klassieke voorkant met de pseudo-antieke zuilen, en de driehoekige gevelkroon met daaronder de fries. Bijzonder is dat de breedte van het gebouw bepaald werd door de breedte van het orgel dat uit de Grote Kerk werd meegenomen. In 1844 werd de klokkentoren met eigen luidklok gerealiseerd. Het perceel grond waarop de kerk staat, is geschonken door Anthony Vosding van Beverforde. De twee gebouwen die tegenover de kerk stonden zijn later aangekocht en gesloopt om het statige aanzicht beter te doen uitkomen. Het Art Deco-uurwerk is in 2009 geplaatst. Het prachtige Berner-orgel is gebouwd in 1781. Een deel van het pijpwerk isafkomstig van een orgel uit 1676. Naast het orgel werden ook de grafsteen van de laatste commandeur Johan Dietrich van Heiden, de lezenaar (1687) en de preekstoel (1614) meegenomen uit de Grote Kerk. Een oude, zeer kostbare kelk maakt deel uit van het avondmaalszilver. De prachtige statenbijbel uit 1673 pronkt op de oude lezenaar. De stijlvolle doopvont stamt uit 1933. Aan de muren hangen glas-in-loodpaneeltjes, gemaakt van de glasrestanten van de in 1945 door een bom vernielde ramen van de kerk. (Bron: Canon van Overijssel)
Monumentomschrijving Rijksdienst
Hervormde Kerk. Eenvoudige zaalkerk uit 1810 met zandstenen pilastergevel met fronton, bekroond door achtkant houten koepeltje met pilasters op de hoeken, uit 1844. De kerk bezit een eiken preekstoel uit 1674 en koperen lezenaar XVIII B; ijzeren voorzangerslezenaar uit 1687. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1781 door Eberhard Berner gemaakt voor de grote oude kerk, die in 1810 weer aan de Rooms-Katholieken werd “teruggegeven”. In 1811 overgeplaatst naar de huidige kerk.
De Hervormde Begraafplaats
Deze is gelegen aan de Molenstraat in Ootmarsum en is op circa 10 minuten loopafstand van de kerk.
