Kienhuis Skiverhuur

Opbaren

Opbaren gebeurt doorgaans thuis of in een uitvaartcentrum. Het is in overleg ook mogelijk iemand op te baren op een andere locatie, bijvoorbeeld een kerk of verenigingsgebouw. Tegenwoordig hebben veel uitvaartcentra 24-uurs kamers, waar je een sleutel van krijgt en je te allen tijde terecht kunt.

Neem contact op

Thuis opbaren

Veel mensen vinden het een prettig idee om hun dierbare thuis, in een vertrouwde omgeving, op te baren. Zo kun je de overledene zien wanneer je maar wilt. Er zijn geen regels en voorwaarden verbonden aan thuis opbaren. Bij een opbaring thuis kiezen de meeste mensen ervoor de overledene op een bed te leggen, maar het is ook mogelijk om de overledene in de kist te leggen. Het is gebleken dat het thuis opbaren van een overledene een positieve invloed heeft op het rouwproces en de manier waarop we afscheid nemen.

Koelen van het lichaam

Om ervoor te zorgen dat de overledene koel blijft, wordt er op de matras een bedkoeling geplaatst. Deze is niet te zien, want over de koeling heen wordt een laken gelegd. Wanneer ervoor gekozen wordt om de overledene in een kist op te baren, dan wordt er een koeling onder de kist geplaatst.

Hoeveel dagen opbaren

Hoeveel dagen we iemand opbaren is afhankelijk van het moment waarop hij of zij overleden is en wanneer de uitvaart plaatsvindt. Het is volgens de wet verplicht om ervoor te zorgen dat een overledene uiterlijk op de 6de werkdag na overlijden begraven of gecremeerd wordt. Dit is dus ook het maximaal aantal dagen dat iemand opgebaard kan worden.

Thanatopraxie  –  lichte vorm van balsemen

Vanaf 2010 is thanatopraxie toegestaan in Nederland. De tijdelijke conservering van het lichaam, die uitgevoerd wordt door een medisch specialist, zorgt ervoor dat het lichaam toonbaar blijft en er bijna levensecht blijft uitzien. Het gebruik van een koelinstallatie is dan bijna altijd overbodig. De overledene voelt niet zo koud aan. De huid krijgt een natuurlijke kleur en verkleuringen verdwijnen grotendeels.

Bovendien is thanatopraxie aan te bevelen wanneer het lichaam van de overledene door het ziekteproces in een slechte conditie is. Ook wanneer er familie uit het buitenland moet komen en de uitvaart niet snel kan plaatsvinden, is dit een goede oplossing.

Kleding bij opbaren

De nabestaanden mogen zelf de kleding uitkiezen die de overledene na de laatste verzorging aankrijgt bij opbaren. Het kan ook zo zijn dat de overledene tijdens zijn of haar leven deze kleding al speciaal uitgekozen heeft. Vaak wordt er voor kleding gekozen waar de overledene zich altijd prettig in voelde. Vergeet niet te denken aan ondergoed, sokken, eventueel sieraden. Vlak voor de uitvaart kunnen sieraden weer teruggegeven worden aan de familie, indien gewenst.

Opbaren kind of baby

Het opbaren van een kind of baby gaat in principe hetzelfde in zijn werk als bij volwassenen. Verloskundigen adviseren de ouders van een overleden kindje vaak om de opbaring thuis te laten plaatsvinden. Vooral voor eventuele broertjes en zusjes kan dit beter zijn. De meeste kinderen voelen zich thuis namelijk meer op het gemak dan in een rouwcentrum.

Wanneer is opbaren niet mogelijk?

Het kan zijn dat je uit principiële redenen niet wil worden opgebaard. Het is verstandig dit voor je dood aan te geven bij familie en vrienden. Door middel van het invullen van een wilsbeschikking, weten je nabestaanden na jouw overlijden precies wat ze wel en niet moeten doen. Wanneer je je lichaam na overlijden ter beschikking stelt aan de wetenschap, is het meestal niet mogelijk om opgebaard te worden. De meeste medische faculteiten willen het lichaam namelijk binnen 24 uur conserveren.

Ervaringen van nabestaanden

Lees hoe anderen onze begeleiding hebben ervaren en ontdek wat Kienhuis Uitvaartverzorging voor u kan betekenen.

Bedankt voor alles. De voorbereiding met ons waren fijn, konden alles met je bespreken. Je had en nam de tijd voor ons, we konden zelfs appen, mailen en bellen. Later was je er ook voor de kinderen. De fijne gesprekken die ik met je heb gehad. Je was echt onze steun en toeverlaat. Groetjes en een dikke knuffel.

review10

Wat jullie allemaal voor ons gedaan hebben… geweldig! Ontzettend bedankt.

review3

Wat was je lief voor ons en wat heb je het goed gedaan. We missen hem heel erg, maar we waren een goed team om alles te doen, zoals hij het graag wilde. We kunnen je niet genoeg danken daarvoor, ook namens de kinderen en kleinkinderen. Ook dank voor het maken van foto’s. Veel liefs en we zien elkaar.

review11

Lieve mensen van Kienhuis, Bedankt voor alles wat jullie voor ons gedaan hebben in de moeilijke dagen na het overlijden van mijn lieve man, onze zorgzame vader en trotse opa. Mede hierdoor is het afscheid bijzonder waardevol geworden. Onze dank is groot!

review1

Wat zijn wij blij met jou geweest de afgelopen week. We kunnen je niet vaak genoeg bedanken. Je bent een topper.

review7

Een definitief afscheid moeten nemen van je zoon, doet je ontieglijk veel verdriet en pijn in je hart, welke niet met woorden is te uiten. Gelukkig zijn er mensen die je hierbij terzijde staan, een arm om je heen slaan bij moeilijke momenten. Jij als uitvaartleidster, samen met je team zijn dan onmisbaar. Wij zijn jou dan ook zeer dankbaar voor alle hulp die je ons geboden hebt in die week, zichtbaar en onzichtbaar, vooral de aandacht die je had voor de 4 kleinkinderen. Je bent zo gewoon bijzonder en bijzonder gewoon. Wij willen je bij deze heel hartelijk bedanken voor de verzorging van de uitvaart van mijn zoon.

review8

Wil je meer informatie of heb je speciale wensen?

Bij Kienhuis Uitvaartverzorging zorgen we voor zorgvuldige en persoonlijke uitvaartzorg. Wij bieden u houvast bij loslaten.

Maak vrijblijvende afspraak